Με πολύ επιτυχία πραγματοποιήθηκαν 2 συναυλίες του Ιερού Ιδρύματος

Με πολύ επιτυχία πραγματοποιήθηκαν 2 συναυλίες του Ιερού Ιδρύματος

ΤΟ ΙΕΡΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Δύο μοναδικές συναυλίες, που συνδύαζαν τη μορφή διάλεξης(Lecture) με μουσική εκτέλεση πραγματοποίησε το Ιερό Ίδρυμα Ελλήνων Ανατολικής Ρωμυλίας «Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ»

Στόχος του αφενός να αναδείξει τα κορυφαία έργα συναξαριών, υμνολογίας και Βυζαντινής μελοποιίας, εστιάζοντας στη γυναικεία μορφή, τη σημασία και τον ρόλο της μέσα στην ιστορία και την παράδοση της Εκκλησίας, αφετέρου να συμπορευτεί με την κοινωνία και να ανοίξει την πόρτα συνεργασίας με το ΥΠΠΟ.

Οι συναυλίες πραγματοποιήθηκαν:

         •          Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024, στις 18:30, στο επιβλητικό Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στο αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης».

         •          Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024, στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνα Κουφαλίων, στον Δήμο Χαλκηδόνος.

Μέσα από αυτές τις δύο εκδηλώσεις, το Ιερό Ίδρυμα φιλοδοξεί, να υπηρετήσει τους σκοπούς του,  συμβάλλοντας στη διαφύλαξη και ανάδειξη της Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλτικής τέχνης, ενός στοιχείου της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Παράλληλα, επιθυμεί να φωτίσει τον ζωτικής σημασίας ρόλο της γυναίκας, που συχνά παραμένει στο περιθώριο της ιστορικής και κοινωνικής αφήγησης.

Μέσα από τα εκκλησιαστικά συναξάρια, την υμνολογία και τα μελοποιημένα τροπάρια και δοξαστικά, τιμά τις γυναικείες μορφές, όχι μόνο τη Θεοτόκο, αλλά και αγίες, οσίες και υμνογράφους, που κατέχουν ξεχωριστή θέση στη χιλιετή παράδοση της Βυζαντινής μουσικής.

Οι συναυλίες αυτές πραγματοποιήθηκαν με την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, και την υποστήριξη του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, της Ιεράς Μητρόπολης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, καθώς και των Δήμων Πέλλας και Χαλκηδόνος.

Δύο συναυλίες που αποτέλεσαν μια μοναδική εμπειρία με πολλαπλά οφέλη για όσους τις παρακολούθησαν.

Τίτλος της Συναυλίας

«Γυναικείες μορφές – όπως τις συναντάμε στα συναξάρια, την υμνολογία και τη βυζαντινή μουσική»

Διάλεξη-Παρουσίαση: Δρ. Δημοσθένης Φιστουρής

Χοράρχης: Στυλιανός Ζαχαρίου, Πρωτοψάλτης του Ιερού καθεδρικού ναού Της Του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης

Βυζαντινός Χορός Εύφωνον

Ύμνοι:

•          Παναγίας   –    

ο  Άξιον εστίν, ήχος Α΄, (Γρηγορίου Πρωτοψάλτου),

•          Αγίας Μαγδαληνής –   Εωθινόν Γ, ήχος Γ’ (Ιωάννου Πρωτοψάλτου)

•          Αγίας Ακυλίνης   –        Απολυτίκιον, ήχος Β΄

•          Αγίας Αναστασίας  Φαρμακολύτριας 

–  Δοξαστικό εσπερινού, ήχος πλ. Α΄ (Στυλιανού Ζαχαρίου)

•          Αγίας Αικατερίνης   –   Δοξαστικό εσπερινού, ήχος Β΄

(Στεφάνου Λαμπαδαρίου) – Απολυτίκιον κοινό, ήχος Β΄

•          Τριών Αγίων Θεσσαλονίκης:  Αγάπη, Ειρήνη και Χιονιά,

Απολυτίκιον των τριών αγίων, ήχος πλ. Α΄ – Κοντάκιον, ήχος Γ΄

•          Αγίας Κυράννας  –  Απολυτίκιον, ήχος πλ. Α΄, -Κάθισμα, ήχος Α’

•          Αγίας Ακυλίνας  –  Δοξαστικό εσπερινού, ήχος πλ. Β΄ (Στυλιανού Ζαχαρίου).  

•          Δι ευχών των Αγίων Γυναικών, ήχος Α΄ εκ του Κε (Χειρόγραφος κώδιξ, Ιεράς Μονής Διονυσίου 722, Ιωάσαφ Ιερομονάχου Διονυσιάτου (επιμέλεια Στυλιανού Ζαχαρίου).

Βιογραφικά συντελεστών

Δημοσθένης Φιστουρής: Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Είναι διδάκτωρ ιστορικής και συστηματικής μουσικολογίας του ΕΚΠΑ. Έχει πολλές δημοσιεύσεις σε διεθνή μουσικολογικά συνέδρια, με ευρεία θεματολογία. Έχει διδάξει στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Με υποτροφία του Ιδρύματος “Αλέξανδρος Ωνάσης” σπούδασε στην Ιταλία κλασικό τραγούδι με επιφανείς λυρικούς τραγουδιστές. Έχει τραγουδήσει  ως σολίστ-τενόρος στην Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Όπερα Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης–Δημήτρια  και σε διάφορα  Ιταλικά Λυρικά Θέατρα. 

Παράλληλα, δραστηριοποιείται και στο χώρο της Βυζαντινής Μουσικής. Μαθήτευσε κοντά στους Βασίλειο Νικολαΐδη (άρχοντα πρωτοψάλτη της ΜΧΕ), Κωνσταντίνο Μαφίδη και Δημοσθένη Παϊκόπουλο (άρχοντα μουσικοδιδάσκαλο της ΜΧΕ). Είναι καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής σε διάφορα ιδιωτικά ωδεία και διδάσκει στο εξ αποστάσεως πρόγραμμα «Βυζαντινή Μουσική – Ψαλτική Τέχνη» του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει δώσει πολλές διαλέξεις για τη Ψαλτική τέχνη και παράδοση, κυρίως της Κωνσταντινούπολης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Έχει μελοποιήσει δικά του έργα Βυζαντινής μουσικής, τα οποία έχει παρουσιάσει με χορό ψαλτών. 

Επίσης είναι  απόφοιτός της σχολής Μεταλλειολόγων Μηχανικών – Μεταλλουργών του ΕΜΠ. 

Στυλιανός Ζαχαρίου: Είναι πτυχιούχος της Θεολογίας και διπλωματούχος της βυζαντινής μουσικής. Διδάχτηκε την βυζαντινή και δημοτική μουσική παράδοση κοντά σε επιφανείς διδασκάλους της Θεσσαλονίκης: Χαρίλαο Ταλιαδώρο, Αθανάσιο Καραμάνη και Χρύσανθο Θεοδοσόπουλο.

Διετέλεσε πρωτοψάλτης σε διάφορους ναούς της Θεσσαλονίκης και σήμερα κοσμεί το ιστορικό αναλόγιο του καθεδρικού Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης, διαδεχόμενος τον δάσκαλό του Χαρίλαο Ταλιαδώρο.

Δίδαξε Βυζαντινή Μουσική στο Μακεδονικό και στο Λυδικό ωδείο της Θεσσαλονίκης και υπηρέτησε ως αναπληρωτής καθηγητής σε μουσικά σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Δίδαξε σε διάφορα μουσικά ιδρύματα της Εκκλησίας της Ελλάδος, δήμων και πολιτιστικών συλλόγων της Μακεδονικής γης. Σε συνεργασία με τη σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, ίδρυσε, μουσικό εργαστήρι για σπουδαστές ανεξαρτήτου φύλλου και ηλικίας. Υπήρξε βασικό μέλος του παραδοσιακού συγκροτήματος του Δήμου Θεσσαλονίκης και του σωματείου Ιεροψαλτών Ιωάννης ο Δαμασκηνός. Συνεργάστηκε με επώνυμους μουσικοσυνθέτες και καλλιτέχνες, εκδίδοντας ψηφιακούς δίσκους με βυζαντινούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια. Είναι μαέστρος στα χορωδιακά σύνολα του Δήμου Θέρμης, και συνεργάζεται με τα μουσικά παραρτήματα της ιεράς μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου.

ΕΥΦΩΝΟΝ: Ο μεικτός Βυζαντινός χορός ΕΥΦΩΝΟΝ οργανώθηκε το 2020 από τον Στυλιανό Ζαχαρίου και αποτελείται από νέα μέλη που διακρίνονται για τις μουσικές τους ικανότητες, τις καλλιεργημένες φωνές, την μουσική κατάρτιση, το αστείρευτο μεράκι και το νεανικό τους προφίλ. Ταυτόχρονα με την ψαλτική τέχνη, ερμηνεύουν με τη συνοδεία ορχηστρικών σχημάτων και τραγούδια από τη δημοτική και έντεχνη μουσική παράδοση, απ’ όλο τον γεωγραφικό χώρο της Ελλάδος και των αλησμόνητων πατρίδων, της Μικράς Ασίας και του Πόντου.

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Translate »