2 συναυλίες Βυζαντινής μουσικής διοργανώνει το Ιερό Ίδρυμα
Το Ιερό Ίδρυμα Ελλήνων Ανατολικής Ρωμυλίας « Η Αγία Τριάδα» πραγματοποιεί δύο πρωτοποριακές συναυλίες τύπου Lecture/μουσικής εκτέλεσης, με θεματικό άξονα τα κορυφαία έργα συναξαριών, υμνολογίας καθώς και Βυζαντινής μελοποιίας, για την ανάδειξη της γυναικείας μορφής. Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν την
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024 Ώρα 18.30 στο Επιβλητικό Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και στο αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης»
και το
ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024 στον ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΡΥΦΩΝΑ ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ.
Οι δύο συναυλίες πραγματοποιούνται στα πλαίσια των καταστατικών του αρχών του Ιδρύματος και την επιθυμία του να συμπορευθεί με την κοινωνία.
Αποσκοπεί αφενός, να συμβάλει στη μελέτη, διαφύλαξη και ανάδειξη της Βυζαντινής Μουσικής/Ψαλτικής και Τέχνης, στοιχείου εγγεγραμμένου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, και αφετέρου, αντίθετα από τις διαχρονικές αντιλήψεις και πραγματικότητες, που θέλουν τη γυναίκα περιθωριοποιημένη, στα εκκλησιαστικά συναξάρια και τη σχετική υμνολογία, ο ρόλος της γυναίκας αναδεικνύεται ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του κοινωνικού συνόλου και καταλύεται κάθε διάκριση μεταξύ των δύο φύλων, καθώς άνδρες και γυναίκες ως ισότιμα μέλη ενός σώματος, προικισμένα με τα ίδια πνευματικά χαρίσματα αγωνίζονται για το κοινό καλό.
Στοχεύει επιπλέον να παρουσιάσει και να αναδείξει τις γυναικείες μορφές της εκκλησίας μέσα από τα συναξάρια, με τις αφηγήσεις των βίων, την υμνολογία, όπως τροπάρια, δοξαστικά που έχουν μελοποιηθεί στην υπερχιλιετή βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική παράδοση.
Το σκεπτικό της πρότασης μας υιοθέτησε το Υπουργείο Πολιτισμού και επιχορήγησε τις δύο συναυλίες με το ποσό των 6.500.00 ευρώ, θέτοντας τις συναυλίες υπό την Αιγίδα του.
Στην συναυλία συμμετέχουν:
Δρ. Δημοσθένης Φιστουρής. Παρουσίαση, διάρθρωση προγράμματος.
Στέλιος Ζαχαρίου. Ο πρωτοψάλτης του Ι.Ν. της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης – Χοράρχης
Ψάλλει: Ο Βυζαντινός χορός ΕΥΦΩΝΟΝ,
Θα εκτελεστούν μουσικά έργα κορυφαίων μελοποιών της Βυζαντινής και Μετα-Βυζαντινής Μουσικής που υμνούν το κάλος και το κλέος της γυναικείας μορφής, πέρα από τη Μαρία – Θεοτόκο, αγίες, οσίες και υμνογράφοι όπως ενδεικτικά:
Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή από τα Μάγδαλα, πόλη που βρίσκεται δυτικά της θάλασσας της Γαλιλαίας, η οποία όταν πληροφορήθηκε για τον Χριστό, πήγε κοντά του και απαλλάχθηκε από τα επτά δαιμόνια που την ενοχλούσαν και στη συνέχεια έγινε μαθήτριά του.
Η Ισαπόστολος Αγία Θέκλα η Μικρασιάτισσα της πρώτης Χριστιανικής Εκκλησίας από το Ικόνιο, η οποία ασπάστηκε τον Χριστιανισμό, έγινε ακόλουθος του Αποστόλου Παύλου και κήρυξε μέχρι το μαρτύριό της,
Η Αγία Παρασκευή, οσιομάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας, η οποία γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή, απ’ όπου και το όνομά της, και έζησε το πρώτο ήμισυ του 2ου αιώνα στη Ρώμη.
Η Αγία Ευφημία που έζησε και μαρτύρησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Διοκλητιανού κατά το δεύτερο ήμισυ του 3ου αιώνα μ.Χ. Η Μεγαλομάρτυς Αγία Ειρήνη, η οποία έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ. την εποχή που βασίλευε ο Μέγας Κωνσταντίνος.
Η Φλαβία Ιουλία Ελένη, γνωστή ως Αγία Ελένη, Ελένη Αυγούστα και Ελένη της Κωνσταντινουπόλεως, η Ελληνίδα Μικρασιάτισσα αυτοκράτειρα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου.
Η Αγία Αικατερίνη ή Αικατερίνη της Αλεξάνδρειας, γνωστή και ως Μεγαλομάρτυς Αγία Αικατερίνη που έμεινε ακλόνητη στα πιστεύω της παρά τις πιέσεις και τα βασανιστήρια που υπέστη, κατά τον πρώιμο 4ο Η Μαρία η Αιγυπτία (4ος ή 5ος αιώνας), η οποία καταγόταν από την Αίγυπτο και έζησε τον 6 ον αιώνα, την εποχή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού.
Η Κασσιανή, η οποία έζησε κατά το πρώτο ήμισυ του 9ου αιώνα μ.Χ., γνωστή ποιήτρια, υμνογράφος και μελωδός, στην οποία και αποδίδεται το ψαλλόμενο τη Μεγάλη Τρίτη τροπάριο που αρχίζει με τις λέξεις: «Κύριε η εν πoλλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή…».
Η Αγία Θεοδώρα, η πολιούχος της Άρτας, έζησε στα χρόνια του ένδοξου Δεσποτάτου της Ηπείρου κατά τον 13οαιώνα μ.Χ., και μάλιστα ήταν σύζυγος του Δεσπότη Μιχαήλ του Β’ Αγγέλου Κομνηνού.
Οι Συναυλίες πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και με την υποστήριξη του Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (ΜΒΠ), της Ιεράς Μητρόπολης Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας και των Δήμων Πέλλας και Χαλκηδόνος τους οποίους ευχαριστούμε εγκάρδια για την ευαισθησία τους και την εμπιστοσύνη τους.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΌ
Αφήστε μια απάντηση